'Cu ceva timp în urmă, aşa cum este bine ştiut, relaţiile noastre au fost puse la încercare. Acum putem spune cu certitudine că procesul normalizării relaţiilor ruso-turce s-a încheiat', a spus Putin la conferinţa de presă comună cu Erdogan. 'Am revenit la cooperare în cadrul unui parteneriat normal', a completat liderul de la Kremlin.

Normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Ankara priveşte şi componenta economică odată cu ridicarea sancţiunilor ruse. Aceste sancţiuni au fost adoptate de Moscova în timpul crizei provocate de doborârea unui avion militar rus de către aviaţia turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. A urmat un an şi jumătate de tensiuni, dar relaţiile dintre Moscova şi Ankara au intrat vara trecută într-un proces de normalizare, Putin ordonând atunci ridicarea unei părţi a sancţiunilor, mai ales în sectorul turistic, după ce Erdogan şi-a exprimat regretul pentru incidentul din 2015.

Erdogan a confirmat miercuri la Soci că relaţiile comerciale dintre Turcia şi Rusia au fost restabilite complet, excepţie făcând doar comerţul cu tomate, preşedintele Putin menţionând la rândul său că deocamdată nu autorizează importul de roşii din Turcia.

În ceea ce priveşte Siria, cei doi lideri au susţinut crearea unor 'zone de dezescaladare', dar cu condiţia ca un asemenea demers să fie convenit de părţile implicate în conflict, care poartă negocieri la Astana, în Kazahstan.

'Am discutat această chestiune cu harta în faţă (...) Plecăm de la principiul că părţile în conflict, reunite astăzi la Astana, vor lua decizia definitivă, pentru că în final de ele depinde care va fi destinul ţării lor', a explicat Erdogan.

Putin a completat că aceste zone trebuie dublate de zone de excludere aeriană, 'cu condiţia să nu existe nicio activitate militară' în acele spaţii.