'Este vorba despre ultima etapă parlamentară', a afirmat Gert Riphagen, purtătorul de cuvânt al camerei superioare a Parlamentului. Urmează apoi 'ratificarea de către Rege şi publicarea în Monitorul Oficial' al regatului.

Olanda este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a ratificat încă acest acord de asociere ce are drept scop consolidarea dialogului politic şi a schimburilor economice şi comerciale între UE şi Ucraina.

'Votul de astăzi din Senatul olandez transmite un semnal important din partea Olandei şi a întregii Uniuni Europene către prietenii ucraineni: locul Ucrainei este în Europa. Viitorul Ucrainei se află în Europa', a afirmat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker într-un comunicat.

Cu ocazia unui referendum consultativ organizat la solicitarea grupurilor eurosceptice în aprilie 2016, 60% dintre olandezi au respins tratatul.

În decembrie 2016, s-a ajuns la un compromis cu partenerii europeni. Textul negociat la Bruxelles prevede ca acordul de asociere să nu ofere 'o cale către aderarea la UE, nici chiar în viitor, să nu existe acces la piaţa muncii noastre, nici o cooperare în termenii apărării, nici a fondurilor' şi vizează 'în special lupta împotriva fraudei şi a corupţiei în Ucraina', a explicat atunci premierul olandez Mark Rutte.

Înainte de votul din Senat, textul a fost aprobat în luna februarie de camera inferioară a Parlamentului olandez.