Racheta Minuteman III, neîncărcată, a decolat de la baza Vandenberg din California şi a parcurs circa 6.700 km, până în apropiere de un atol din Insulele Marshall din Oceanul Pacific, unde se află un sit militar american pentru teste balistice, se precizează într-un comunicat al comandamentului forţelor aeriene.

A fost un test de rutină şi nu o demonstraţie de forţă în contextul tensiunilor cu Coreea de Nord legate de programele sale nuclear şi balistic, a menţionat pentru France Presse un purtător de cuvânt al comandamentului, Joe Thomas.

Astfel de teste ale rachetei Minuteman III, care poate fi echipată cu un focos nuclear, au loc de circa patru ori pe an, a explicat o altă purtătoare de cuvânt a comandamentului operaţional al forţelor aeriene, Linda Frost.

Ea a subliniat, potrivit Fox News, că aceste teste sunt planificate cu 3-5 ani înainte, iar planificarea şi pregătirile pentru fiecare lansare pot dura până la un an.

„Programul de teste de ICBM demonstrează capacitatea operaţională a rachetei Minuteman III şi garantează că SUA dispun de capacitatea de a menţine o descurajare nucleară puternică şi credibilă, ca element-cheie al securităţii naţionale şi al securităţii aliaţilor şi partenerilor lor”, se adaugă în comunicatul citat.

Un test similar a mai avut loc de la aceeaşi bază californiană chiar în urmă cu o săptămână.