Ulterior, avocaţii săi au prezentat în faţa Tribunalului Suprem Federal (STF) o cerere de "Habeas Corpus" care se sprijină pe dreptul fundamental al fiecărui individ de a nu fi închis fără judecată. Tribunalul suprem a apreciat că Jose Dirceu, 71 de ani, nu poate fi închis decât după o condamnare în a doua instanţă.

Decizia judecătorilor Curţii Supreme, adoptată cu trei voturi contra două, este văzută ca o înfrângere pentru procurorii operaţiunii judiciare "Lava Jato", în timp ce ancheta a dezvăluit un vast sistem de corupţie în jurul gigantului petrolier de stat Petrobras, implicând cele mai mari companii de construcţii şi lucrări publici şi politicieni de toate culorile.

Ea a antrenat un val de indignare pe reţelele sociale din Brazilia, zguduită de acest scandal de corupţie, şi destituirea în 2016 a preşedintei Dilma Rousseff (PT) pentru cosmetizarea conturilor publice, punând capăt la 13 ani de domnie a stângii în Brazilia. Fostul ei vicepreşedinte Michel Temer (PMDB, centru-dreapta) i-a urmat în funcţia supremă, reaminteşte AFP.