Muzeul Isabella Stewart Gardner a anunţat creşterea recompensei pentru informaţii care pot duce la recuperarea picturilor, care au fost sustrase în urma unui jaf din martie 1990. Actuala recompensă expiră la 31 decembrie.

Printre cele 13 lucrări furate sunt opere de Rembrandt, Vermeer, Manet şi Degas. Valoarea lor estimată este de peste 500 de milioane de dolari, ceea ce îl transformă în cel mai mare furt de artă din istoria SUA, potrivit muzeului.

O purtătoare de cuvânt a muzeului a spus că nu poate comenta asupra investigaţiei, dar a afirmat că decizia de a dubla recompensa nu are legătură cu activităţi curente.

"Ne dorim picturile înapoi şi vrem să trimitem un mesaj puternic că suntem hotărâţi", a precizat purtătoarea de cuvânt într-un email către DPA. Termenul limită pentru plata recompensei trimite un semnal că există "o urgenţă" în recuperarea operelor de artă furate, a adăugat ea.

Capodoperele furate sunt în general recuperate fie curând după furt, fie o generaţie mai târziu, notează DPA.

Picturile au fost furate de doi hoţi îmbrăcaţi în poliţişti care au pătruns în muzeu şi au imobilizat personalul de securitate.

În 2013 FBI-ul i-a identificat pe hoţi ca fiind membri ai unei organizaţii criminale care opera în nord-estul SUA. Anchetatorii au realizat progrese în timpul scurs de atunci, dar nu au reuşit să opereze arestări.

Muzeul a mai crescut o dată recompensa în 1997, când aceasta a fost ridicată de la un milion la 5 milioane de dolari.