El a evitat să se refere la ce modificări specifice ar dori să fie făcute în text, deşi a sugerat că preşedintele este comandant-şef al forţelor armate doar cu numele.

"Voi cere Senatului (camera superioară a Parlamentului polonez) organizarea unui referendum pe 11 noiembrie 2018, cu scopul de a defini fundaţia viitoarei constituţii", a spus Duda, la televiziunea publică.

Data de 11 noiembrie reprezintă ziua independenţei Poloniei.

În vârstă de 45 de ani, un aliat al partidului de guvernământ conservator Lege şi Justiţie (PiS), Duda a declarat anterior că ar dori ca polonezii să decidă dacă este nevoie de o nouă constituţie.

Actuala lege fundamentală a fost adoptată în aprilie 1997.

"În multe cazuri, în opinia mea, împărţirea între puteri a fost făcută incorect" în Constituţia din 1997, a spus Andrzej Duda anterior, în luna mai, la postul de radio Dla Ciebie.

El a exemplificat arătând că, deşi constituţia prevede că preşedintele este comandant-şef al forţelor armate, în practică este foarte diferit.

"Preşedintele poate propune, sugera diferite iniţiative, dar dacă ministerul (Apărării) nu este de acord, atunci preşedintele în acest caz este limitat. Puteţi spune aşa: formula "comandant-şef" nu are acoperire în practică", a adăugat Duda.

Pe 11 noiembrie anul viitor se vor aniversa 100 de ani de la restabilirea suveranităţii poloneze după 123 de ani de împărţire teritorială între Imperiul Rus, Prusia şi Imperiul Habsburgic.