Prevederile stării de urgenţă acordă poliţiei franceze puteri sporite în ceea ce priveşte căutarea şi arestarea suspecţilor de terorism, acestea fiind instituite în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi.

Emmanuel Macron va cere parlamentului prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgenţă şi doreşte de asemenea o nouă lege pentru consolidarea "securităţii în faţa ameninţărilor teroriste", a indicat preşedinţia franceză într-un comunicat, citat de AFP.

Starea de urgenţă — decretată la sfârşitul anului 2015, după cele mai devastatoare atacuri jihadiste comise vreodată pe teritoriul francez (130 morţi) — a fost deja prelungită de cinci ori şi urma să fie ridicată la mijlocul lunii iulie.

Macron a "cerut" guvernului să propună măsuri de consolidare a securităţii în faţa ameninţării teroriste în afară de starea de urgenţă, cu scopul ca un text legislativ să fie pregătit în viitoarele săptămâni", indică preşedinţia în acelaşi comunicat.

Preşedintele centrist de 39 de ani, ales la 7 mai, a mai "dat instrucţiuni pentru instituirea unui centru de coordonare al serviciilor angajate în luptă împotriva terorismului", a cărui organizare se preconizează să fie finalizată la începutul lunii iunie, mai precizează Palatul Elysee.

Emmanuel Macron a subliniat din nou miercuri "solidaritatea care uneşte Franţa şi Regatul Unit în lupta împotriva terorismului" şi Consiliul Apărării francez a "examinat modalităţi de a furniza întreaga asistenţă anchetei efectuate de autorităţile britanice", potrivit comunicatului.