Încă patru alpinişti au decedat încercând să escaladeze Everestul, numărul victimelor din acest sezon ajungând la 10

Încă patru alpinişti au decedat încercând să escaladeze Everestul, numărul victimelor din acest sezon ajungând la 10
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap 24.05.2017 10:21
Şerpaşii nepalezi au găsit cadavrele a patru alpinişti într-o tabără de pe Muntele Everest, informează Reuters citând un anunţ al autorităţilor, numărul persoanelor decedate în încercarea de a cuceri cel mai înalt vârf al lumii ajungând în acest sezon la 10.

Trupurile neînsufleţite ale celor patru alpinişti au fost găsite în timpul nopţii, în două corturi din Tabăra IV, situată la 8.000 de metri altitudine, a declarat în Kathmandu şerpaşul Mingma de la Seven Summit Treks, grup din care fac parte şerpaşii care au făcut descoperirea.

Nu este clar modul în care alpiniştii şi-au pierdut viaţa, iar identitatea lor nu a fost încă stabilită, a adăugat Mingma care, precum mulţi şerpaşi, este cunoscut pe numele său mic.

Ang Tshering, preşedintele Asociaţiei alpiniştilor din Nepal, a explicat că marţi vântul a bătut cu putere pe munte.

În timpul sezonului de escaladă din acest an de pe Muntele Everest, care se încheie luna aceasta, zece alpinişti şi-au pierdut viaţa, unul dintre aceştia pe versantul chinezesc.

Şerpaşii care au descoperit trupurile neînsufleţite se aflau într-o misiune de recuperare a cadavrului alpinistului Vladimir Strba din Slovacia care a decedat în weekend în apropierea vârfului de 8.850 de metri.

Corpul lui Strba a fost coborât în Tabăra II, la 6.400 de metri şi urmează să fie transportat în cursul zilei de miercuri la Tabăra de Bază, a menţionat Mingma.

Expediţiile din acest an de pe Everest se confruntă cu vremea nefavorabilă şi cu vântul puternic.

Nepalul a eliberat permise unui număr de peste 370 de alpinişti pentru escaladarea Everestului în acest sezon.

Din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) şi Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpinişti care au ajuns în vârf, circa 5.000 de alpinişti au mers pe urmele lor şi aproximativ 300 au murit în această încercare.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI