Inculpaţii sunt judecaţi în principal pentru 'încălcarea Constituţiei', 'asasinarea a 250 de persoane' şi 'apartenenţă la şi conducere a unei organizaţii teroriste', riscând multiple condamnări la închisoare pe viaţă.

În închisoarea din Sincan a fost amenajată o imensă sală de audieri pentru a găzdui acest proces gigant, desfăşurat în condiţii de securitate ridicată, în jurul tribunalului fiind desfăşuraţi numeroşi poliţişti, vehicule blindate, lunetişti şi o dronă.

La sosirea la tribunal, sub o puternică escortă de securitate, inculpaţii au fost huiduiţi de zeci de manifestanţi care cereau pedeapsa cu moartea împotriva lor.

Printre acuzaţii cei mai proeminenţi care au compărut luni se numără fostul şef al armatei aerului, Akin Ozturk, ex-generalul Mehmet Disli, fratele unui deputat al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la putere), şi colonelul Ali Yazici, fost aghiotant al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

În tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie au murit aproape 250 de oameni, fără a-i număra pe pucişti, iar alte mii au fost răniţi.

Ankara îl acuză pe Fethullah Gülen că ar fi orchestrat puciul, şi cere cu regularitate Statelor Unite extrădarea predicatorului islamist, care neagă însă că ar fi avut vreun rol.

Potrivit actului de inculpare, mai mult de 8.000 de militari au luat parte la tentativa de puci, în care au fost folosite 35 de avioane militare, 37 de elicoptere, 74 de tancuri, 246 de vehicule blindate şi aproape 4.000 de arme uşoare, potrivit Anadolu.

Procedurile judiciare iniţiate în Turcia după puciul eşuat sunt de o amploare fără precedent, mai bine de 47.000 de persoane fiind arestate în urma epurărilor şi care vizează, pe lângă puciştii prezumtivi, militanţi prokurzi şi media turce.