Preşedintele turc, care este unul din fondatorii partidului, a declarat că "Partidul AK nu este doar partidul votanţilor, este partidul tuturor celor 80 de milioane de cetăţeni (turci)".

Erdogan, care anterior a fost şeful AKP timp de mai mulţi ani, a fost nevoit să întrerupă legăturile oficiale cu formaţiunea în 2014, atunci când a fost ales în funcţia de preşedinte al ţării.

Victoria la limită obţinută la referendumul de luna trecută privind trecerea la sistemul prezidenţial îi permite lui Erdogan să fie şi şefului statului şi al unui partid politic, eliminând prevederea care stipula că preşedintele ţării trebuie să fie neutru din punct de vedere politic.

Ales în funcţia de lider al AKP cu 1.414 voturi, Erdogan a mai afirmat că "în lunile următoare va începe o perioadă de creştere în toate zonele, inclusiv combaterea terorismului, economie, extinderea drepturilor şi libertăţilor şi investiţii".

În discursul său, noul lider al AKP a criticat şi aliaţii europeni ai Turciei, spunând că "nu trebuie să mai tolerăm atitudinea cu două feţe a Uniunii Europene"

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. În urma acesteia, mii de oameni, inclusiv jurnalişti şi activişti, au fost arestaţi.

Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale privind trecerea la un sistem prezidenţial, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.