Un judecător sau un jurist internaţional de prim-plan va fi numit 'în curând' la conducerea acestui grup, după ce va fi asigurată finanţarea sa, a declarat Zeid Ra'ad Al Hussein într-o conferinţă de presă la Geneva.

Un buget iniţial de 13 milioane de dolari este în prezent acoperit aproape la jumătate, însă există mari speranţe că se va strânge suma totală, deoarece „multe ţări” au început să contribuie, a precizat el.

Crearea acestui grup de lucru, adoptată la 22 decembrie de Adunarea Generală a ONU, a fost denunţată de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad ca fiind o „ingerinţă inacceptabilă” în afacerile interne ale Siriei.

Cu sediul la Geneva, grupul va lucra în strânsă colaborare cu o comisie de anchetă a Naţiunilor Unite privind Siria creată din 2011 şi care a redactat deja mai multe rapoarte care au detaliat atrocităţile comise de la începutul conflictului ce a făcut deja peste 320.000 de morţi.

Membrii săi vor fi însărcinaţi cu a aduna probe şi a se asigura că dosarele vor fi gata pentru a putea fi folosite de către tribunalele care au sub jurisdicţie astfel de crime.