Există o tendinţă clară de folosire de arme chimice, ceea ce ar putea face ca regimul sirian să fie judecat pentru crime împotriva umanităţii, a adăugat organizaţia de apărare a drepturilor omului într-un raport.

De asemenea, forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au lansat tot mai multe atacuri cu clor şi au început să folosească rachete cu clor în lupte în apropiere de Damasc, a precizat HRW.

"Utilizarea de gaz neurotoxic de către guvernul (sirian) arată o escaladare tot mai sângeroasă — iar tendinţa este clară", a declarat Kenneth Roth, director general al HRW.

"În cursul ultimelor şase luni, guvernul a folosit avioane, elicoptere şi militari la sol pentru a răspândi clor şi gaz sarin la Damasc, Hama, Idleb şi Alep", a adăugat el.

"Este vorba de o utilizare generalizată şi sistematică de arme chimice", a atras atenţia Kenneth Roth.

Human Rights Watch a intervievat 60 de martori şi a analizat fotografii şi înregistrări video cu presupusul atac de la Khan Shaykhun de la 4 aprilie, soldat cu 87 de morţi, precum şi cu alte cazuri de utilizări de gaz neurotoxic în decembrie 2016 şi martie 2017.