Beijingul denunţă de câteva luni punerea în practică a acestui sistem.

''Noi ne opunem desfăşurării sistemului THAAD în Coreea de Sud. Le cerem părţilor vizate să oprească desfăşurarea imediată şi vom lua în mod ferm măsurile necesare pentru a ne apăra interesele'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang.

Luni, colonelul Rob Manning, purtătorul de cuvânt al forţelor americane din Coreea de Sud, a anunţat că sistemul THAAD este 'operaţional', cu 'capacitatea de a intercepta rachetele nord-coreene'.

Un alt responsabil american a indicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că sistemul desfăşurat nu şi-a atins decât 'capacitatea sa iniţială de interceptare'.

În schimb, Geng Shuang a salutat declaraţia recentă a preşedintelui american Donald Trump conform căreia este pregătit să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un 'dacă sunt întrunite condiţiile potrivite'.

''Am luat notă de declaraţiile părţii americane şi de semnalele pozitive pe care le transmit. Prioritatea urgentă este de a lua măsuri pentru reducerea tensiunilor, iar una dintre măsurile eficiente este reluarea negocierilor de pace'' cu Coreea de Nord, a adăugat reprezentantul diplomaţiei chineze.

China denunţă, la fel ca şi SUA, programul nuclear şi balistic al Phenianului, dar Washingtonul i-a cerut Beijingului să-şi sporească presiunile asupra regimului nord-coreean pentru a-l convinge să-şi abandoneze proiectele.