Daniela Greene a minţit FBI în legătură locul în care se deplasează şi l-a avertizat pe noul soţ că este în curs de investigare, potrivit dosarului instanţelor federale. Dosarul lui Greene, care nu a fost niciodată publicat, arată o încălcare jenantă a securităţii naţionale la nivelul FBI, scrie CNN. 

De asemenea, potrivit sursei citate, povestea Danielei Green ridică întrebări şi asupra unui potenţial tratament preferenţial primit de aceasta de la procurorii departamentului de justiţie, care au acuzat-o de o infracţiune relativ minoră, apoi au cerut judecătorului să îi dea o sentinţă redusă în schimbul cooperării, ale cărei detalii rămân secrete, la cererea instanţei.

Potrivit CNN, bărbatul cu care s-a căsătorit Greene nu era un terorist obişnuit - este vorba despre Denis Cuspert, un rapper german transformat în recrutor ISIS, a cărui influenţă crescândă l-a pus pe radarul autorităţilor de combatere a terorismului de pe două continente. În Germania, Cuspert a fost cunoscut după numele de scenă, Deso Dogg. În Siria, el era cunoscut sub numele de Abu Talha al-Almani.

El l-a lăudat pe Osama bin Laden într-o melodie, l-a ameninţat pe fostul preşedinte Barack Obama că „îi va tăia gâtul” şi a apărut în videoclipuri de propagandă, inclusiv unul în care ţinea în mână capul unui om.

La doar câteva săptămâni de la căsătoria cu Cuspert, Greene şi-a dat seama că a făcut o greşeală teribilă. A fugit înapoi în SUA, unde a fost imediat arestată şi a fost de acord să coopereze cu autorităţile. A pledat vinovat la acuzaţia de mărturie mincinoasă într-un caz care implică terorism internaţional şi a fost condamnată la doi ani într-o închisoarea federală. A fost eliberată vara trecută.

Reprezentanţii FBI au declarat, într-o declaraţie pentru CNN, că, în urma cazului Greene, „s-au făcut mai mulţi paşi într-o varietate de domenii pentru a identifica şi reduce vulnerabilităţile de securitate. FBI continuă să consolideze măsurile de protecţie în realizarea activităţii sale vitale”.