Exponatul lipsă, a cărui dispariţie a fost observată miercuri seara, era asigurat pentru suma de 300 de euro (335 de dolari), a menţionat Parcul arheologic Pompei într-un comunicat.

''Chiar dacă nu este vorba de o piesă inestimabilă, (furtul) este un afront la adresa sitului Pompei şi a patrimoniului cultural italian şi mă afectează personal din moment ce provine dintr-o zonă de excavaţie pe care am condus-o personal'', a declarat directorul parcului, Massimo Osanna.

Camera unde a avut loc furtul este monitorizată de custozi în timpul zilei şi de camerele de supraveghere în timpul nopţii. Poliţia a fost chemată pentru a face o investigaţie, iar expoziţia a fost închisă pentru public pentru a uşura munca autorităţilor.

Restul parcului rămâne deschis.

Situl, mult timp asociat cu neglijenţa şi deteriorarea clădirilor, este cel mai popular obiectiv turistic din Italia după Colosseum şi Forumul Roman şi este supus unor restaurări ample finanţate de Uniunea Europeană.

Pompei a fost un oraş antic roman prosper distrus în anul 79 d. Hr de o erupţie a Vezuviului care a ucis mii de oameni. Ruine ale oraşului au supravieţuit până astăzi după ce au fost acoperite timp de secole de straturi groase de cenuşă vulcanică.