Potrivit lui Sobotka, viceministrul de finanţe Alena Schillerova este prea apropiată de Babis, pe care premierul îl acuză de evaziune fiscală.

"Am cerut ANO să vină cu altă propunere. Nu am încredere că dna Schillerova va putea garanta o prestaţie intensivă şi riguroasă a administraţiei financiare şi a ministerului în ce priveşte operaţiunile fiscale ale lui Babis", a afirmat premierul.

Şeful guvernului ceh i-a cerut săptămâna trecută preşedintelui Milos Zeman să-l demită pe ministrul de finanţe pe fondul suspiciunilor de evaziune fiscală, dar şeful statului a refuzat să ia o decizie în privinţa lui Babis, indicând că o va amâna pentru după revenirea sa din China, unde se deplasează între 11 şi 18 mai. Joi, el a indicat că îi va solicita Curţii Constituţionale să decidă dacă să-l destituie pe ministrul de finanţe.

Andrej Babis, care este miliardar, fiind al doilea cel mai bogat om din Republica Cehă, a bulversat scena politică tradiţională a ţării odată cu ascensiunea formaţiunii sale în 2011, intrată la guvernare în 2014 alături de social-democraţii din CSSD şi creştin-democraţii din KDU-CSL. ANO, descris uneori ca 'partidul unui singur om', domină în sondaje, fiind creditat într-o anchetă realizată de institutul STEM cu 28,3% din intenţiile de vot, în faţa social-democraţilor lui Sobotka (16,6%) şi a comuniştilor din KSCM (12,2%) în perspectiva alegerilor legislative prevăzute pentru această toamnă. Opoziţia de dreapta, ODS şi TOP 09, şi partenerii de coaliţie ai ANO îi reproşează ministrului Babis tranzacţii financiare dubioase, fraude fiscale şi multiple conflicte de interese.

Miercurea trecută, zeci de mii de persoane au manifestat la Praga şi în alte oraşe în Cehia împotriva preşedintelui Zeman şi a lui Babis, iar în seara zilei Camera Deputaţilor a adoptat, după opt ore dezbateri furtunoase, o rezoluţie în care afirmă că Babis 'a minţit în mod repetat în discursurile publice' şi 'a abuzat de instituţiile sale media pentru a-şi compromite adversarii politici', criticii ministrului aducând ca argument înregistrările unor discuţii ale acestuia, scurse în presă.