Două persoane au fost rănite sâmbătă în cutremure ale căror epicentre au fost situate în oraşele Mabini şi San Luis din provincia Batangas, la sud de Manila, potrivit guvernatorului provinciei, Hermilando Mandanas.

Nu s-au înregistrat morţi, ci doar două persoane au fost rănite şi multe propietăţi au fost deteriorate, a spus Mandanas.

Mai mult de 2.000 de locuitori şi-au părăsit casele în Mabini, în timp ce alte 3.000 de persoane au fost evacuate în adăposturi temporare în oraşul Batangas, a precizat biroul regional de apărare civilă.

''Mulţi locuitori şi-au petrecut noaptea în afara caselor lor, iar alţii au rămas în piaţă'', a declarat primarul oraşului Mabini, Noel Luistro, într-un interviu la radio, făcând apel pentru corturi şi alte tipuri de asistenţă.

''Toată lumea este traumatizată pentru că este prima dată în ultimii 100 de ani când oraşul nostru a fost zdruncinat de cutremure puternice'', a adăugat el.

Cutremurele de sâmbătă au declanşat întreruperi de energie şi alunecări de teren şi au provocat prăbuşirea unor părţi din mai multe case şi clădiri.

''Încă ne confruntăm cu replici puternice'', a spus Mandanas.

Patru cutremure au zguduit sâmbătă Mabini şi San Luis, într-o scurtă succesiune, dintre care cel mai puternic a avut magnitudinea 6, a anunţat Institutul de Vulcanologie din Filipine.

Filipine este situată pe ''Inelul de foc'' din Pacific, unde se produc aproximativ 90% din cutremurele din lume.