Întrebat cu privire la o dată mai precisă, Andres Roballo s-a limitat să anunţe că vânzarea va începe în primele săptămâni ale lunii iulie.

La 2 mai va fi întocmit registrul consumatorilor pe baza căruia uruguayenii şi cetăţenii străini posesori ai unui permis de rezidenţă se vor putea înscrie, dacă doresc să-şi cumpere canabis.

Drogul uşor va fi comercializat la preţul de 1,30 de dolari gramul, fiecare consumator putând cumpăra maximum 10 grame pe săptămână.

Tariful va permite remunerarea societăţilor private, selectate de stat pentru a produce drogul, precum şi a farmaciilor, statul urmând să recupereze o parte din încasări pentru a finanţa mai ales politicile de prevenire, a declarat secretarul general al Consiliului naţional al drogurilor, Diego Olivera.

Uruguay a adoptat în decembrie 2013 o lege controversată ce permite trei modalităţi de acces la canabis: cultivarea la domiciliu pentru consum personal, apartenenţa la un club pentru a cultiva în cooperativă şi cumpărarea de marihuana din farmacii.

Primele două modalităţi au fost deja puse în practică, însă cea privind vânzarea în farmacii şi care suscita cele mai multe reticenţe a fost de nenumărate ori amânată.

Această lege unică în lume, care a suscitat un mare interes mediatic internaţional la aprobarea ei, vizează mai ales combaterea traficului cu marihuana, garantând totodată un acces securizat la calitatea acestui drog considerat uşor.