Emmanuel Macron înregistrează, totuşi, o scădere de două puncte într-o săptămână, iar şefa Fontului Naţional a pierdut o jumătate de punct.

Pe poziţia a treia, François Fillon câştigă un punct şi ajunge la 19%, potrivit acestei anchete realizate pentru publicaţia L'Express şi BFMTV la o zi după dezbaterea televizată între cei 11 candidaţi la prezidenţiale şi la 18 zile de primul tur.

La stânga, Jean-Luc Mélenchon, creditat cu 17% (+2), îşi continuă ascensiunea (+7 puncte în două luni). Liderul stângii radicale s-a apropiat de François Fillon şi l-a lăsat mult în urmă pe socialistul Benoît Hamon (9%,—1).

Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan este stabil la 4,5%, în faţa troţkistului Philippe Poutou care a urcat un punct la 1,5%. Ceilalţi patru candidaţi sunt creditaţi fiecare cu 1% sau mai puţin.

Dintre persoanele chestionate, 7% nu şi-au exprimat intenţiile de vot la primul tur.

În turul al doilea, Emmanuel Macron ar câştiga net cu 62% (-1) din voturi, în faţa lui Marine Le Pen, 38%. Dar 21% din subiecţi nu şi-au exprimat intenţiile de vot la turul secund.

Potenţialul de participare a urcat la 64% (salt de cinci puncte într-o săptămână) dintre persoanele chestionate care au afirmat că sunt "absolut sigure că vor merge la vot" în primul tur.

Peste două treimi dintre alegători (70%, +3) susţin că sunt siguri de opţiunea lor. Este cazul pentru 81% (-5) dintre votanţii lui Marine Le Pen, 81% (+5) ai lui François Fillon, 67% (+5) dintre votanţii lui Emmanuel Macron. Printre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, rata este de 61% (-1), la fel şi pentru Benoît Hamon.

Ancheta a fost realizată on-line la 5 aprilie pe un eşantion de 995 de persoane înscrise pe listele electorale, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este de 1,4 până la 3,1 puncte.