Avertismentul a fost lansat de Centrul olandez de coordonare pentru combaterea terorismului (NCTV). Într-un raport, instituţia menţionează că, pe de o parte, copiii continuă să fie victime ale islamiştilor radicali, dar, pe de altă parte, ei pot fi folosiţi de către aceştia pentru comiterea de atentate.

De altfel, NCTV atrage atenţia că Statul Islamic deja foloseşte copii pentru atacuri teroriste în Siria şi Irak, întrucât copiii sunt mai uşor de infiltrat în comunităţi, având în vedere că în general oamenii consideră copiii ca fiind „mai puţin periculoşi” şi lor li se acordă mai puţină atenţie la controale.

„Statul Islamic consideră minorii ca fiind esenţiali pentru supravieţuirea „Califatului” şi există dovezi conform cărora copii cu vârste tot mai fragede participă activ la acţiuni violente”, se mai arată în raportul citat de Mediafax.

NCTV mai atrage atenţia asupra faptului că, pe măsură ce jihadiştii pierd teritorii în Siria şi Irak, tot mai multe familii cu copii revin în ţările lor din Europa, iar numărul acestor întoarceri va creşte în lunile următoare.

„Aceşti copii sunt îndoctrinaţi de către extremişti încă de mici, astfel că nu mai este nevoie să fie convertiţi. Sunt învăţaţi de mici că orice persoană care nu le acceptă interpretarea islamului trebuie să moară”, mai subliniază centrul antiterorist olandez, care menţionează de asemenea că toţi copiii reveniţi în Olanda din zonele de risc vor fi supuşi unor teste ADN pentru a li se confirma identitatea.