Militanţii SI purtau uniforme de poliţişti şi au folosit o maşină a poliţiei pentru a intra în Tkrit, oraş situat la 175 de kilometri nord de Bagdad, a declarat colonelul de poliţie irakian Khalid Mahmoud. Acesta a adăugat că au fost circa 10 atacatori, printre care doi kamikaze cu bombe.

Atacurile au vizat un punct de control al poliţiei şi locuinţa unui ofiţer superior, care a fost ucis împreună de patru membri ai familiei sale.

Cei doi atacatori sinucigaşi şi-au detonat vestele explozive în momentul în care au fost încercuiţi de forţele de poliţie, iar alţi trei au murit în schimbul de focuri care a urmat.

Cinci militanţi au scăpat şi se pare că se ascund în Tikrit, iar Khalid Mahmoud a declarat că autorităţile locale au decis o interdicţie de circulaţie pentru miercuri, 5 aprilie.

Atacurile jihadiste din Tikrit survin pe fondul desfăşurării unei ofensive susţinute de forţele americane pentru a elibera oraşul Mosul (225 de kilometri nord de Tikrit) de ultimele elemente ale SI.

În urmă cu trei ani, jihadiştii ajunseseră să controleze aproape o treime din teritoriul irakian, capturând majoritatea oraşelor sunite aflate la nord şi la vest de Bagdad, printre care şi Tikrit. Forţele armatei irakiene şi miliţiile şiite susţinute de Iran au reuşit să alunge jihadiştii SI din Tikrit în urmă cu doi ani. Tikrit este regiunea natală a lui Saddam Hussein, fostul preşedinte irakian înlăturat de la putere în timpul invaziei americane din 2003 în Irak.