”O persoană trebuie să privească buletinul de vot cu numele lui Macron şi să considere că va opri extrema-dreaptă”, a declarat Hollande în marja summitului european de la Bruxelles.

Anterior, preşedintele socialist a spus că va vota personal pentru candidatul de centru-stânga, dar nu i-a îndemnat pe francezi să voteze într-un anumit mod.

Francois Hollande este cel care l-a promovat în politică pe Emmanuel Macron, aducându-l iniţial drept consilier economic la palatul Elysee, înainte să-l numească la conducerea ministerului Economiei.

De asemenea, preşedintele francez a spus că alegătorii au o responsabilitate faţă de Europa şi Franţa, făcând referire la poziţia eurosceptică a lui Marine Le Pen.

”Consecinţele vor fi uriaşe pentru Franţa dacă îşi întoarce spatele la Europa. Alegerea francezilor este o alegere pentru Franţa, dar şi pentru Uniunea Europeană”, a concluzionat Hollande.

Însă, Macron şi-a dat demisia din Guvernul Valls şi a încercat să se îndepărteze cât mai mult posibil de administraţia Hollande, care s-a dovedit cea mai lipsită de popularitate din istoria recentă a Republicii a V-a.

Sondajele arată o victorie pentru prezidenţiabilul de centru-stânga, care ar urma să obţină între 59-60% dintre voturi în al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee.