Autorităţile din capitala Chinei emiseseră luni dimineaţă o alertă de cod galben, însă densitatea particulelor fine periculoase de materie PM2,5 a continuat să crească.

''Vântul nu este suficient de puternic, iar calitatea aerului este foarte posibil să se înrăutăţească'', a anunţat Biroul municipal pentru protecţia mediului din Beijing.

Centrul municipal de monitorizare a mediului prognozează că marţi valorile particulelor fine de materie PM2,5 înregistrate se vor situa între 200 şi 220 de micrograme pe metru cub.

În timpul codului portocaliu, vopsitul în mediul exterior şi munca în construcţii sunt interzise, maşinile care transportă deşeuri, nisip şi pământ nu au voie să circule pe drumurile publice, iar activitatea în grădiniţe, şcoli primare şi licee este suspendată, precizează sursa citată.

Capitala Chinei are un sistem de alertare pentru poluare pe bază de patru culori, cel mai ridicat cod fiind cel roşu, urmat de portocaliu, galben şi albastru.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un plafon al particulelor PM2,5 de numai 25 de micrograme în douăzeci şi patru de ore.

La începutul lunii martie, în discursul solemn rostit la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului, premierul Li Keqiang s-a arătat hotărât să "poarte un război fără milă pentru a păstra cerul albastru", la două luni după un vârf de poluare în decursul căruia nordul Chinei a fost plasat, pentru şase zile, sub alertă roşie.