Blocarea accesului în toate limbile a site-ului Wikipedia în Turcia a fost detectată la ora locală 08:00 (05:00 GMT), ca urmare a unei măsuri administrative din partea autorităţilor, potrivit unui comunicat Turkey Blocks.

Locuitorii din Istanbul nu se puteau conecta sâmbătă dimineaţă la Wikipedia decât utilizând un acces VPN (reţea privată virtuală), a constatat France Presse.

"Lipsa de disponibilitatea la internet în ţară este constantă din cauza filtrelor utilizate pentru a cenzura conţinutul", afirmă Turkey Blocks.

Potrivit acestuia şi altor canale media, între care cotidianul Hurriyet, măsura administrativă care închide Wikipedia trebuie să fe confirmată în zilele următoare printr-o decizie a justiţiei.

Celelalte site-uri internet, în special liderii între reţelele de socializare, funcţionau normal sâmbătă.

În ultimii ani, autorităţile turce au blocat temporar în mai multe rânduri căile de acces la reţele populare precum Facebook şi Twitter, cu ocazia marilor manifestaţii de protest împotriva puterii sau a atacurilor teroriste, antrenând utilizarea lor prin VPN, care permite conexiunea între calculatoare. Dar unii dintre utilizatorii VPN se plâng acum că sunt blocaţi uneori.

Potrivit unor internauţi, indignaţi de suspendarea Wikipedia, motivul ar putea fi abundenţa de critici defavorabile care modifică imaginea Wikipedia a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în urma victoriei sale la referendumul din 16 aprilie, care i-a întărit puterea personală.

În noiembrie 2016, după importante suspendări ale reţelelor de socializare în urma arestării controversate a deputaţilor kurzi, primul ministru Binali Yildirim recunoscuse că "din timp în timp, din motive de securitate, putem lua acest gen de măsuri. Ele sunt temporare. Când pericolul a trecut, totul revine la normal".