Agramunt, ales preşedinte al APCE în ianuarie 2016, va rămâne totuşi în funcţie până la finalul mandatului, în decembrie, întrucât 'nu a prezentat o scrisoare de demisie', iar, conform regulilor de procedură, preşedintele Adunării nu poate fi obligat să demisioneze, precizează Biroul APCE, într-un comunicat.

Agramunt nu va fi autorizat să întreprindă vizite oficiale, să participe la întruniri sau să facă declaraţii publice în numele Adunării, a decis Biroul APCE, care îi reuneşte pe preşedinţii grupurilor politice, ai comisiilor şi pe cei 20 de vicepreşedinţi.

Agramunt, care nu a mai reapărut în hemiciclul Adunării începând de marţi, nu a participat la şedinţa Biroului.

Unul din vicepreşedinţii APCE, britanicul Roger Gale, a explicat că decizia a fost necesară întrucât 'normele şi principiile Adunării Parlamentare sunt mai importante decât oricare din membri, iar integritatea Adunării noastre trebuie menţinută'.

La deschiderea sesiunii plenare de primăvară a APCE, luni dimineaţă, mai mulţi membri ai Adunării i-au reproşat lui Agramunt, adesea chiar în termeni virulenţi, vizita la Damasc în luna martie, cu un avion pus la dispoziţie de guvernul rus, şi unde s-a afişat cu preşedintele Bashar-al-Assad.

Senatorul spaniol a prezentat scuze, iar marţi a explicat, într-o 'audiere' dedicată acestei polemici, că a fost 'manipulat' de presa rusă care a relatat despre întâlnirea sa cu Al-Assad. Agramunt nu a reuşit însă să-şi convingă colegii.