"Explozia a fost atât de puternică încât a putut fi auzită până la Damasc", a declarat Rami Abdel Rahman, director al OSDO, o organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Explozia a fost urmată de un incendiu, a relatat Reuters, în timp ce OSDO, citată de AFP, semnalează mai multe incendii şi indică faptul că deflagraţia nu a avut loc în interiorul aeroportului internaţional din Damasc, situat la aproximativ 25 km sud-est de capitala siriană.

Iniţial nu a fost clar dacă deflagraţia a fost cauzată de un atac aerian sau terestru.

Explozia s-a produs, se pare, în urma unui atac aerian israelian asupra unor depozite de arme ale grupării şiite libaneze Hezbollah, informează Reuters, citând o sursă din serviciile secrete ale unei ţări din această regiune.

De la începutul războiului în Siria, Israelul a efectuat o serie de lovituri aeriene în această ţară asupra unor ţinte siriene sau ale grupării Hezbollah, aliată a regimului de la Damasc. Mai multe presupuse raiduri aeriene au fost efectuate în special în apropiere de capitala siriană.

La 13 ianuarie, Damascul a acuzat statul israelian de bombardarea aeroportului său militar din Mazze, o periferie vestică a Damascului, provocând incendii. Acest aeroport adăpostea serviciile de informaţii ale forţelor aeriene siriene.

În 2016, mai multe rachete israeliene au lovit împrejurimile acestei baze militare, conform media oficiale siriene. În acelaşi an, premierul Benjamin Netanyahu recunoştea că Israelul a atacat zeci de convoaie cu arme destinate Hezbollah.

Aeroportul internaţional din Damasc a mai fost vizat de raiduri israeliene în decembrie 2014, conform regimului sirian.

Israelul este îngrijorat de prezenţa Hezbollah în Siria, inamicul său declarat susţinut de Teheran şi de forţele trimise de Iran pentru a da o mână de ajutor regimului lui Bashar al-Assad.
Israelul şi Siria s-au confruntat la mijlocul lunii martie cu cel mai mai grav incident din ultimii zece ani. Un raid israelian în apropiere de Palmira (centru) împotriva unor ţinte prezentate de Israel ca având legătură cu Hezbollah a provocat o ripostă antiaeriană din partea armatei siriene şi un tir cu rachetă — interceptat — în direcţia teritoriului israelian. Cele două ţări rămân oficial în stare de război de mai multe decenii.