Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat într-un comunicat că anchetează această explozie pe care o asimilează unui 'act de terorism ce a provocat moartea' observatorului OSCE.

Incidentul a avut loc duminică lângă satul Prişib, într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor proruşi, în regiunea separatistă Lugansk. În explozie au mai fost răniţi doi observatori — un ceh şi un german.

Aceasta este prima victimă din cadrul Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina de la desfăşurarea acesteia în urmă cu trei ani în regiune, unde are misiunea de a veghea la respectarea acordurilor de pace.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor locale separatiste a declarat că vehiculul a atins o mintă antitanc. Un fotograf al AFP a putut observa carcasa vehiculului, cu plafonul total distrus de explozia care a dislocat motorul.

Potrivit armatei ucrainene, în momentul exploziei nu aveau loc confruntări în zona incidentului.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a transmis condoleanţe rudelor victimei, subliniind că 'această crimă trebuie în mod categoric să fie elucidată, iar cei care se fac vinovaţi de ea trebuie pedepsiţi'.

OSCE a comunicat luni că îşi va continua misiunea în Ucraina, precizează Xinhua. "În ciuda acestei tragedii, rămânem hotărâţi să ne îndeplinim mandatul şi să contribuim la aducerea păcii pentru poporul Ucrainei", a declarat monitorul-şef al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, Ertugrul Apakan, citat de serviciul de presă al organizaţiei.

Circa 600 de observatori ai OSCE sunt însărcinaţi cu monitorizarea acordurilor de pace în estul separatist al Ucrainei, unde mai mult de 10.000 de persoane au fost ucise de la începutul declanşării conflictului armat, în aprilie 2014. Misiunea specială a fost trimisă în Ucraina în martie 2014, la cererea guvernului de la Kiev.