El a asigurat că operaţiunea — efectuată de poliţia catalană, poliţia naţională spaniolă şi poliţia belgiană — a vizat "un presupus grup jihadist cu conexiuni internaţionale".

"Patru suspecţi au legături cu persoanele arestate pentru atentatele comise la metrou şi la aeroportul din Bruxelles", soldate 32 de morţi în 22 martie 2016, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale catalane.

Unii membri ai acestui grup ar fi putut "participa sau colabora la acţiunile din trecut" şi s-ar fi deplasat în Belgia", a precizat responsabilul guvernului catalan.

Nu este clar în această etapă dacă aceştia au avut o "implicare directă" în evenimente, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

Anchetatori spanioli, în colaborare cu justiţia belgiană, au actualizat "indicii" care ar putea stabili apartenenţa "persoanelor arestate la organizaţii teroriste jihadiste", a mai anunţat poliţia catalană într-un comunicat.

Cele opt persoane arestate, cu vârste cuprinse între 31 şi 39 de ani, au reşedinţa în Catalonia, potrivit şefului poliţiei catalane, Josep Lluis Trapero, intervievat de televiziunea catalană TV3.

Ele aveau "numeroase antecedente penale de drept comun, unele legate de crima organizată" şi mai multe legate de traficul de droguri, a adăugat el.

În cursul dimineţii, 12 percheziţii au fost efectuate în localităţile L'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet, Cornella de Llobregat, Masquefa, toate situate în provincia Barcelona, a precizat poliţia regională.

Ancheta se desfăşoară sub conducerea unui judecător de instrucţie de la Tribunalul Audienţei Naţionale (cea mai înaltă instanţă penală spaniolă), cu sediul la Madrid, şi care se ocupă de cazurile complexe, în special de terorism.