Pana a fost cauzată, conform furnizorului de electricitate PG&E (Pacific Gas and Electric Company), de o "defecţiune de echipament" şi un incendiu la o staţie electrică din centrul oraşului şi a început la ora locală 9,00 (16,00 GMT). 

Şapte ore mai târziu, PG&E indica pe Twitter că a restabilit curentul pentru "aproape toţi" abonaţii afectaţi, rămânând mai puţin de 3.000 de clienţi încă în întuneric. Vineri dimineaţă, în vârful penei de curent, compania a relevat într-un mesaj pentru clienţii săi că puţin peste 87.600 dintre ei au fost afectaţi. 

"Ştim că a fost o defecţiune a unui echipament. Este prematur de speculat asupra unei cauze specifice" pentru a explica incendiul, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP, cerând totodată scuze pentru neplăcerile cauzate consumatorilor. 

Pana de curent a scos din funcţiune semafoarele şi a făcut numeroase persoane să-şi părăsească birourile şi apartamentele. Unele magazine au închis, în timp ce altele au continuat să-şi servească clienţii care au achitat în numerar sau cu servicii de plată prin telefonul mobil, a constatat AFP. 

Operatorul de transport în comun BART a trebuit să evacueze şi să închidă temporar o staţie de metrou din centrul oraşului. 

Pompierii au indicat la rândul lor pe Twitter că au primit peste 100 de apeluri, dintre care 20 de la persoane rămase blocate în ascensoare. 
Nu a fost semnalat niciun rănit grav, şi-a exprimat satisfacţia primarul din San Francisco, Ed Lee.