Programul va include cursuri şi seminarii gratuite şi ecrane interactive în legătură cu întrebări de genul celor incluse în testul de naturalizare al Serviciului de imigraţie şi cetăţenie al Statelor Unite, obstacolul final înaintea obţinerii cetăţeniei americane.

''Din câte ştim, suntem prima instituţie care elaborează un program superior de seminarii la faţa locului folosind colecţia noastră de exponate cu scopul exclusiv de a promova cetăţenia pentru cât mai mulţi imigranţi legali posibil'', a afirmat Louise Mirrer, preşedintele şi directorul executiv al Societăţii de Istorie new-yorkeze.

Circa 13,1 milioane de persoane din Statele Unite deţineau permise de şedere la 1 ianuarie 2013, iar 8,8 milioane dintre ele erau eligibile pentru naturalizare, potrivit celor mai recente date publicate de Departamentul pentru securitate internă al SUA.

Fondată în 1804, Societatea de Istorie din New York a colaborat cu City University of New York (CUNY) pentru a lansa iniţiativa în vara acestui an, cu obiectivul de a ajuta 1 milion de deţinători de permise de şedere aflaţi în zona metropolei americane.

Posesorii de permise de şedere au dreptul de trăi şi lucra în Statele Unite. Iniţial ei au fost incluşi în ordinul executiv dat de preşedintele Donald Trump în luna ianuarie prin care era blocat accesul pe teritoriul SUA pentru refugiaţi şi ceilalţi cetăţeni din şapte state majoritar musulmane. Ordinul respectiv, care în primă fază a provocat haos şi confuzie, şi versiunea sa revizuită din care au fost înlăturaţi deţinătorii de permise de şedere şi cetăţenii irakieni au fost blocate de justiţia americană.

Totuşi, în comunităţile de imigranţi îngrijorarea este în creştere.

''Am decis că acum este momentul (lansării programului). Cererea de ajutor pentru a deveni cetăţean american, venită din partea deţinătorilor de permise de şedere, a sporit masiv'', a declarat Mirrer într-un interviu telefonic.

Pentru a deveni cetăţeni, posesorii de permise de şedere trebuie să treacă un test de limba engleză şi un examen oral despre sistemul de guvernare şi istoria Statelor Unite prin răspunsuri corecte la şase din zece întrebări.

Întrebările variază de la cele precum 'Care sunt cele două drepturi din Declaraţia de Independenţă?' la altele ca 'Ce teritoriu au cumpărat Statele Unite de la Franţa în 1803?'.

''Acestea sunt lucruri pe care americanii ar trebui să le ştie, dar pe care majoritatea dintre ei nu le ştiu. Într-un mediu în care mulţi imigranţi legali sunt îngrijoraţi, noi vrem să îi ajutăm. Credem cu adevărat că imigraţia a fost piatra de temelie a acestei ţări încă de la început'', a adăugat Louise Mirrer.