Un proiect de text, pe care l-a putut consulta AFP, face apel la o investigaţie "pentru a stabili dacă au fost folosite arme chimice la Khan Shaykhun şi cum au fost livrate ele la locul presupusului incident", în contextul în care există deja o anchetă în desfăşurare.

Această propunere ruso-iraniană le cere de asemenea anchetatorilor să se deplaseze la baza aeriană Shayrat, lovită de SUA după presupusul atac chimic de la 4 aprilie, pentru "a verifica acuzaţiile privind depozitarea de arme chimice" în acest loc.

Iniţiativa ruso-iraniană survine după un anunţ de miercuri al OIAC conform căruia există dovezi 'incontestabile' privind folosirea de gaz sarin sau a unei substanţe similare în timpul atacului care a făcut 87 de morţi, dintre care 31 de copii.

Statele occidentale au acuzat regimul sirian că a desfăşurat raidul aerian care a lovit acest mic oraş controlat de rebeli şi de jihadişti în provincia Idleb (nord-vest).

Însă Moscova, aliat apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad, continuă să respingă misiunea de anchetă actuală a OIAC, cerând o nouă "investigaţie aprofundată şi minuţioasă".