Într-o convorbire telefonică cu şeful executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, dna May a precizat că ea nu va încheia niciodată un acord care ar lăsa ca locuitorii Gibraltarului să treacă sub o altă suveranitate fără voinţa lor exprimată în mod liber şi democratic'', potrivit comunicatului.

''Premierul britanic a spus că îşi menţine în totalitate angajamentul de a lucra cu Gibraltarul pentru a obţine cele mai bune rezultate posibile în ce priveşte Brexit-ul şi că va continua să-l includă în procesul de negocieri'', adaugă comunicatul.

Potrivit unui proiect ''de orientări în negocieri'', prezentat vineri de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ''nici un acord între UE şi Regatul Unit nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltar fără un acord între Regatul Spaniei şi Regatul Unit'', după Brexit.

Membri ai opoziţiei social-democrate din Gibraltar s-au alarmat în legătură cu faptul că Madridul ar putea bloca accesul Gibraltarului la orice acord comercial negociat de către Londra cu UE.

Picardo a denunţat şi el ''maşinaţiunile vizibile ale Spaniei'', care ''încearcă să manipuleze Consiliul European pentru a-şi urmări propriile interese politice meschine''. El a calificat propunerea UE ca fiind ''discriminatorie şi inutilă''.

AFP aminteşte că, în 2002, locuitorii Gibraltarului au respins prin referendum o propunere privind împărţirea suveranităţii teritoriului cu Spania.