Dacă nu câştigă în primul tur de scrutin, influenţa politică a lui Vucic ar putea avea de suferit, comentează agenţia The Associated Press. Vucic ar trebui să obţină peste 50 la sută din voturile de duminică pentru a evita un al doilea tur de scrutin pe data de 16 aprilie, care l-ar plasa într-o postură mai complicată împotriva unui singur candidat al opoziţiei.

Premier din 2014, Vucic intenţionează să se folosească de câştigarea acestor alegeri pentru a numi un succesor numai cu numele şi să transforme preşedinţia, dintr-un birou ceremonial într-unul cu rol mai puternic şi să conducă fără a fi contestat precum preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a susţinut, mai comentează AP.

Agenţia de presă mai subliniază că în pofida declaraţiilor sale că vrea să îndrepte Serbia către UE, Vucic a depus eforturi pentru stabilirea unor legături mai puternice cu aliatul Rusia.

Cu puţin timp înainte de alegeri, Vucic l-a vizitat pe Putin, care i-ar fi promis că va semna în favoarea livării unor avioane de vânătoare, tancuri de luptă şi vehicule blindate către Serbia. Această manevră a atras temeri cu privire la o cursă a înarmării în Balcanii de Vest, pe care Rusia îi consideră drept o sferă a sa de influenţă.

Printre candidaţii cu care se confruntă Vucis sunt avocatul pentru drepturile omului şi fostul ombudsman Sasa Jankovic, fostul ministru de Externe Vuk Jeremic şi naţionalistul Vojislav Seselj, care a fost judecat pentru crime de război.

Una dintre cele mai mati surprize ale campaniei pentru alegerile prezidenţiale a fost Luka Maksimovic, un student care candidează din postura unui personaj-parodie, îmbrăcat în costum alb şi purtând bijuterii supradimensionate. Personajul-parodie pe care îl înfăţişează Maksimovic îi ironizează pe politicienii sârbi corupţi promiţând să fure dacă este ales.

 În ciuda faptului că şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din Serbia în urmă cu câteva săptămâni,  Luka Maksimovic se plasează pe locul al 2-lea în sondajele de opinie, informează BBC online.