Principalul partid de opoziţie, CHP, şi formaţiunea prokurdă, HDP, afirmă că această decizie a YSK ar fi putut favoriza victoria taberei "da", care a ieşit câştigătoare la scrutinul de duminică, la mică distanţă, cu 51,4% din voturi, după o numărare provizorie în presă.

Vicepreşedintele CHP, Bülent Tezcan, a depus marţi un recurs pe lângă YSK, la Ankara, pentru a cere oficial anularea referendumului.

"Voinţa naţională a fost furată", a declarat Tezcan, denunţând, după depunerea recursului, "rezultate ilegitime".

Deplângând faptul că nu există niciun mijloc de a contabiliza numărul buletinelor afectate de această măsură a YSK, el a afirmat: "Nu există decât un lucru de făcut (...), de anulat acest vot".

Câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa sediului YSK pentru a semna o petiţie în acest sens.

Preşedintele rus, Valdimir Putin, i-a telefonat marţi omologului turc pentru a-l felicita, la fel cum a procedat luni şi preşedintele american, Donald Trump, dar Uniunea Europeană a cerut Ankarei o "anchetă transparentă asupra presupuselor nereguli care au fost constatate de observatorii" internaţionali.

Turcia a respins marţi apelul Uniunii Europene pentru iniţierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli la referendumul privind atribuţiile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, cerându-i să respecte rezultatul scrutinului, relatează AFP.

"O astfel de declaraţie speculativă din partea unui purtător de cuvânt nu poate fi acceptată", a declarat într-o conferinţă de presă ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik. El a cerut UE să respecte "procesele democratice".