Un tribunal din capitala Bişkek l-a condamnat pe Ernest Karîbekov la 20 de ani de detenţie, câte 12 ani de închisoare primind Kubanişbek Kadîrov, ex-deputat, şi Bektur Asanov, fost guvernator.

Un al patrulea inculpat, fostul ministru de externe Dastan Sarigoulov, a fost condamnat la 4 ani de detenţie cu suspendare.

Procesul s-a desfăşurat cu uşile închise.

Cei patru au fost arestaţi pe baza unei înregistrări audio în care Kadîrov şi Asanov vorbeau despre intenţia lor de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Almazbek Atambaiev.

Kadîrov şi Asanov au declarat că afirmaţiile lor au fost deformate în respectiva înregistrare.

În Kârgâzstan manifestaţiile antiguvernamentale au devenit mai frecvente pe măsură ce se apropie scrutinul prezidenţial din 19 noiembrie, la care Atambaiev nu va putea participa.

În lunile februarie şi martie, serviciile de securitate au arestat doi lideri ai opoziţiei care îşi anunţaseră intenţia de a candida. Unul a fost acuzat de corupţie, iar celălalt de organizarea răpirii unui funcţionar de rang înalt.

Kârgâzstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală care găzduieşte o bază militară rusă, a trecut în 2005 şi 2010 prin două revoluţii care au dus la răsturnarea regimurilor din acei ani.