„Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare”, a declarat Erdogan, precizând că tabăra „da” a obţinut 25 de milioane de voturi la referendumul de duminică, la o diferenţă de 1,3 milioane de voturi de tabăra „nu”.

Într-o conferinţă de presă organizată la reşedinţa sa oficială din Istanbul, el a subliniat că referendumul a închis uşa istoriei lungi a Turciei de intervenţii militare în Guvern, relatează Reuters, citată de news.ro.

„Turcia, pentru prima dată în istorie, a decis, cu voinţa Parlamentului şi poporului său, o schimbare atât de importantă”, a explicat el. „Pentru prima dată în istoria Republicii, schimbăm sistemul nostru de guvernare prin politică civilă. De aceea, este foarte important. Acum vom lucra împreună pentru a face cele mai importante schimbări în istoria Constituţiei ţării noastre dragi”, a adăugat Erdogan.

De asemenea, preşedintele Turciei le-a mulţumit alegătorilor din străinătate. „Am fost cu toţii martori ai durerii pe care cetăţenii noştri au fost nevoiţi să o resimtă în străinătate pentru a putea avea dreptul să voteze”, a afirmat el, referindu-se, probabil, la guvernele europene care nu au permis accesul miniştrilor turci la mitinguri electorale.

După discursul rostit în sala de presă, el a ieşit la balconul reşedinţei sale oficiale pentru a se adresa mulţimii strânse, care a agitat drapele ale Turciei şi a scandat sloganuri pro-Erdogan.

Şeful statului turc a anunţat că, în urma victoriei de duminică, ar putea convoca un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

De asemenea, el le-a cerut guvernelor străine să respecte rezultatul votului.

Anterior, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria în faţa mulţimii de zeci de mii de susţinători strânşi în faţa sediul AKP. El le-a mulţumit alegătorilor. „Jurăm să profităm cât mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al naţiunii noastre”, a spus Yildirim.