Într-o scrisoare transmisă joi şefilor tuturor companiilor aeriene care operează zboruri în şi din Canada, ministrul transporturilor Marc Garneau a avertizat că în acest stat nu va fi permis un incident precum cel petrecut la începutul acestei săptămâni în Statele Unite, la bordul unui avion aparţinând United Airlines.

''Sunt convins aţi fost la fel de tulburaţi ca şi mine şi ca toţi canadienii după incidentul îngrozitor ce a avut loc la bordul zborului United la începutul acestei săptămâni, când un pasager a fost îndepărtat forţat din scaunul său'', a scris Garneau. ''Vă scriu astăzi pentru a vă transmite că un astfel de incident este inacceptabil în Canada''.

Avertismentul nu se adresează numai companiilor canadiene precum Air Canada şi WestJet, ci şi celor internaţionale care operează zboruri în şi din acest stat.

Scrisoarea ministrului a fost transmisă la cinci zile după ce un pasager, pe numele său David Dao, în vârstă de 69 de ani, a fost târât afară dintr-un avion suprarezervat aparţinând companiei United Airlines ce urma să zboare duminica trecută la Chicago, după ce bărbatul a refuzat să îşi părăsească locul de bunăvoie. Dao a fost rănit agenţii de pază care l-au forţat să părăsească aeronava, dându-l cu capul de un mâner în timp ce l-au ridicat de pe scaun împotriva voinţei sale.

Avertismentul ministrului precede introducerea în legislaţia canadiană a unei legi menită să protejeze drepturile pasagerilor. Aşteptată primăvara aceasta, această lege va cuprinde şi situaţii precum zborurile suprarezervate sau pierderea ori deteriorarea bagajelor.