Judecătorii de instrucţie ai polului financiar de la Paris au semnat la sfârşitul lunii trecute cererile de ridicare a imunităţii parlamentare de care beneficiază europarlamentarii Marine Le Pen şi Marie-Christine Boutonnet, a precizat sursa. Cererile au fost adresate mai întâi Parchetului din Paris, apoi Parchetului Gerneral, care le-a transmis Cancelariei, înainte de a ajunge la Parlamentul European, aşa cum prevede procedura.

“Este normal, este o procedură clasică, nu sunt uimită”, a reacţionat candidata formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, cu nouă zile înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Pe 10 martie, preşedinta FN a refuzat să răspundă unei convocări a judecătorilor privind o posibilă punere sub acuzare în acest dosar. Ea a invocat imunitatea sa de deputat în Parlamentul European.

De altfel, ea a anunţat dinainte că nu va da curs niciunei cereri de audiere până când nu se vor termina alegerile din Franţa. Vineri, ea a precizat că nu îşi regretă decizia.

Parchetul din Paris a făcut o anchetă preliminară privind angajările fictive, înainte de a încredinţa dosarul judecătorilor de instrucţie, în decembrie. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă Frontul Naţional a organizat un sistem pentru remunerarea cadrelor formaţiunii sale cu fonduri publice UE, prin intermediul unor contracte de asistenţi parlamentari.

Judecătorii de instrucţie i-au inculpat în dosar pe Charles Hourdace, angajat la un moment dat la filiala FN din Nanterre, şi pe şefa de cabinet a lui Le Pen, Catherine Griset.

Marine Le Pen a dezminţit deja toate acuzaţiile aduse, însă reprezentanţii Parlamentului European au decis să-i pună poprire pe jumătate din salariu şi indemnizaţiile zilnice pentru a recupera cei 300.000 de euro utilizaţi în mod fraudulos de către preşedinta Frontului Naţional.

Ea a depus recent o plângere la Parchetul de la Bruxelles pentru ”fals intelectual” vizându-i pe directoarea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi pe secretarul general al PE, Klaus Welle.

PE i-a ridicat anterior imunitatea lui Le Pen în legătură cu imaginile şocante postate pe Twitter, care ilustrau o serie de execuţii comise de către jihadiştii Statului Islamic.