Potrivit autorităţilor române, extrădarea lui poate dura de la câteva zile la maximum o lună.

„Autorităţile sârbe au avut toate informaţiile în aşa fel încât să îl poată reţine. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliţie, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiţiei. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliţia română se va deplasa în Serbia şi se va ocupa de activităţile specifice de însoţire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliţiei sârbe”, a declarat ministrul de Interne al României, Carmen Dan, citat de Mediafax.

Poliţia Română a făcut publică şi o fotografie cu Sebastian Ghiţă, din care reiese că acesta a încercat să îşi schimbe înfăţişarea, fotografia surprinzându-l pe fostul parlamentar cu barbă.

Sebastian Ghiţă ar fi fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI. Potrivit surselor Mediafax, poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme. Pe de altă parte, surse apropiate anchetei spun că nu se punea problema urmăririi în trafic, de organele de cercetare penală fiind solicitate interceptarea acestuia şi monitorizarea în puncte fixe. Mai mult, ultimul loc în care a fost văzut Sebastian Ghiţă a fost evenimentul SRI.

Fostul deputat are, până la momentul transmiterii ştirii, cinci dosare penale. Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă, primul după ce a încălcat măsura controlului judiciar, acesta fiind dat ulterior în urmărire naţională şi internaţională.

Apoi, în cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA Ploieşti au cerut arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta.

Fostul parlamentar român este trimis în judecată în două dosare. În iunie 2016, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată, alături de foşti şefi de poliţie şi procurori din Prahova, fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.În iulie 2015, Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădesc, au fost trimişi în judecată de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Totodată, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare. Este vorba de cauza privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.