Ofiţerii de la Departamentul Portuar al Poliţiei din New York a fost contactat miercuri, în jurul orei locale 13.45 (20.45 ora RM), că o persoană pluteşte în zona Manhattanului. Victima, care s-a dovedit a fi judecătoarea în vârstă de 65 de ani, a fost scoasă din apă şi dusă pe ţărm, unde medicii nu au putut decât să constate decesul.

Poliţia anchetează cum a ajuns femeia în râu, dar deocamdată nu există semne ale unei agresiuni, notează Digi24. Soţul său a identificat cadavrul.

Începând din 2013, Abdus-Salaam a devenit unul dintre cei şapte judecători care servesc la Curtea de Apel a statului New York.

Anterior, ea a fost timp de patru ani un judecător asociat la o divizie a Curţii Supreme din stat, iar timp de 15 ani a fost reprezentant pentru Manhattan al Curţii Supreme a New Yorkului. Ea a lucrat şi ca avocat.

Directorul Institutului pentru Studii Musulmane Americane, Zakiyyah Muhammad, a declarat că a fost prima femeie judecător musulman din Statele Unite.

Guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, a declarat într-un comunicat că Abdus-Salaam a fost un pionier, cu o ”busolă morală de nezdruncinat”. „Judecătorul Sheila Abdus-Salaam a fost un jurist care serveşte ca model, a cărei viaţă în serviciul public a urmărit un New York mai corect şi mai drept pentru toţi”, a adăugat el.

La Curtea de Apel, Abdus-Salaam a fost una dintre vocile liberală cele mai de încredere şi mai constante, fiind în mod regulat de partea celor vulnerabili – cei săraci, imigranţii, persoanele cu boli psihice – în faţa intereselor puternice. Tindea să le dea dreptate părţilor care suferiseră răni şi dădeau în judecată mari corporaţii pentru fraudă, încălcarea contractelor sau neglijenţă.

Abdus-Salaam a crescut la Washington, într-o familie săracă ce avea şapte copii. Ea a absolvit Universitatea Columbia în 1977 şi a devenit avocat din oficiu, apoi Procuror General Adjunct. Într-unul dintre primele ei cazuri, a câştigat un proces antidiscriminare pentru peste 30 de femei şoferi de autobus din New York City cărora li se refuzaseră promovări.