''Suntem îngrijoraţi'', a declarat la un post de radio local Tony Bonne, primarul districtului Whakatane, una dintre regiunile care ar putea fi cea mai afectată de furtună.

Regiunile de coastă din Peninsula Coromandel, la nord de Auckland, au fost evacuate, iar populaţia a fost sfătuită să se adăpostească în centrele Apărării Civile.

Peste o sută de şcoli au fost închise, aceeaşi măsură fiind luată joi şi în universităţile din Auckland.

Autorităţile au sfătuit populaţia să evite localităţile cele mai afectate şi să îşi modifice planurile privind călătoriile în timpul celor patru zile libere de Paşte.

Compania aeriană naţională Air New Zealand a avertizat asupra ''perturbării semnificative'' provocate de condiţiile meteorologice, zborurile din Rotorua, Napier, Hamilton şi Tauranga către Insula de Nord fiind anulate. Agenţia de Transport din Noua Zeelandă a anunţat că ia în calcul închiderea Auckland Harbour Bridge.

Se estimează că furtuna va lovi joi seara Coromandel şi Golful Plenty, apoi se va îndrepta către Wellington, zonă în care va ajunge vineri dimineaţă.

Potrivit MetService, aceasta ar putea fi cea mai violentă furtună după Giselle, din 1968, care s-a aflat la originea eşuării unui feribot, eveniment soldat cu moartea a 53 de persoane.

Coada unui alt ciclon puternic, Debbie, a afectat această ţară săptămâna trecută, provocând ravagii şi inundaţii în oraşul Edgecumbe.