Akilov a fost arestat în anul 2015 la frontiera turco-siriană şi expulzat apoi în Suedia. Sursa mai notează că în luna februarie autorităţile din Uzbekistan l-au înscris pe Akilov pe lista cu persoanele date în urmărire pentru extremism religios.

Autorităţile de la Stockholm au confirmat că Rakhmat Akilov, care vineri a ucis patru oameni şi a rănit 15 după ce a pătruns voluntar cu un camion în mulţimea aflată pe o arteră comercială a capitalei suedeze, ceruse azil în Suedia, dar, cu toate că această cerere i-a fost respinsă, autorităţile nu au reuşit să-l retrimită în ţara sa.

Decizia privind respingerea cererii de azil în cazul său a fost luată în iunie 2016. În decembrie a fost înştiinţat că are la dispoziţie patru săptămâni să părăsească teritoriul Suediei, dar uzbecul nu s-a conformat. Poliţia suedeză a început să-l caute în luna februarie, dar nu a mai reuşit să-l găsească. Pe lângă faptul că a rămas ilegal în Suedia, poliţia suedeză a mai confirmat după atacul de vineri că acest solicitant de azil uzbec era un simpatizat al grupării jihadiste Statul Islamic.

Guvernul suedez a dispus miercuri elaborarea urgentă a unor măsuri prin care să fie înăsprită legislaţia antiteroristă, inclusiv prin interzicerea prin lege a apartenenţei la o organizaţie teroristă. Ministrul justiţiei, Morgan Johansson, a subliniat că este necesar să fie acoperite 'lacunele' existente în actuala legislaţie, care în forma actuală interzice finanţarea grupărilor considerate teroriste şi participarea la acţiuni ale acestora.