Reprezentanţii municipalităţii au spus că aceasta a fost cea mai mare breşă de securitate cunoscută vreodată care a afectat un sistem de avertizare sonoră, informează Reuters.

Cele 156 de sirene din Dallas, folosite în mod obişnuit pentru a avertiza populaţia în legătură cu tornadele şi alte evenimente meteorologice, au fost declanşate vineri seară, la ora locală 23.42. Avertismentele sonore au încetat abia sâmbătă, la ora locală 01.17, după ce inginerii locali au reuşit să oprească manual sistemul radio al sirenelor şi difuzoarele amplasate în oraş, a dezvăluit Rocky Vaz, directorului Departamentului de Urgenţe.

„În acest moment, putem să vă spunem că suntem încredinţaţi de faptul că incidentul a fost provocat de o persoană din exterior care a pătruns în sistem şi a activat sirenele noastre”, a declarat Rocky Vaz în faţa reporterilor americani.

Autorităţile locale sunt de părere că breşa de securitate din sistemul de avertizare sonoră din Dallas, un oraş cu o populaţie de 1,6 milioane de locuitori, a reprezentat o acţiune întreprinsă de o persoană din regiune, a precizat Sana Syed, purtătoare de cuvânt a Primăriei.

Experţii afirmă că incidentul reprezintă cea mai mare breşă de securitate cunoscută vreodată care a afectat un sistem de avertizare sonoră. Precedentele incidente de acest tip au declanşat doar una sau cel mult două sirene. „Acesta este un eveniment foarte rar”, a adăugat Rocky Vaz.

Inginerii americani lucrează la ora transmiterii acestor informaţii pentru a restarea sistemului de avertizare sonoră, care ar putea fi repus în funcţiune până la sfârşitul zilei de duminică. 

Până când sirenele vor fi din nou funcţionale, oraşul Dallas se va baza pentru prevenirea populaţiei în cazul unor situaţii periculoase pe companiile mass-media locale, serviciul telefonic de urgenţe 911 şi sistemul federal de avertizare prin radio. 

Breşa de securitate este cercetată de inginerii din Dallas şi de Federal Communications Commission. Poliţia nu s-a implicat deocamdată în acest caz.

Sirenele din Dallas au funcţionat în noaptea de vineri spre sâmbătă timp de 15 cicluri a câte 90 de secunde, înainte de a putea fi oprite manual.

Incidentul a generat un val de speculaţii şi ironii pe Twitter.

„Du-te acasă, Dallas, te-ai îmbătat!”, a scris utilizatorul Garrett S. Bacak. 

Un alt internaut, Glynn Wilcox, a publicat următorul mesaj: ”După aşa ceva, nu voi mai avea încredere niciodată într-o sirenă”.