Conform ultimelor sondaje de opinie, candidatul pro-european şi de centru Emmanuel Macron şi rivala sa de extremă-dreapta Marine Le Pen, care este anti-imigraţie şi anti-euro, ar ieşi pe primele două poziţii, cu circa 23% din intenţiile de vot, şi s-ar califica pentru turul al doilea de pe 7 mai.

Candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, creditat la începutul campaniei cu ocuparea poziţiei a cincea, se bucură de un avans spectaculos în ultimele săptămâni, care îi permite în prezent să se lupte de la egal la egal pentru a trei poziţie cu candidatul dreptei, Francois Fiilon, cu circa 19% din intenţiile de vot. Conservatorul Fillon şi-a pierdut statutul de favorit după dezvăluirile privind suspiciunile că şi-a angajat fictiv membri ai familiei, acuzaţii pentru care a fost inculpat.

Fapt inedit în Franţa, numărul indecişilor nu a fost niciodată atât de mare cu două săptămâni înainte de vot, inclusiv în rândul celor care spun că vor merge singur la vot. Un francez din trei nu s-a decis încă pentru cine va vota sau îşi poate încă schimba opinia.

Un nivel record de indecizie care complică activitatea institutelor de sondare, aflate sub monitorizare după incapacitatea institutelor anglo-saxone similare de a anticipa alegerea lui Donald Trump în SUA şi votul pentru Brexit în Marea Britanie.