"Aceste ameninţări infracţionale transfrontaliere fac posibile şi înlesnesc cele mai multe, dacă nu toate, tipurile de infracţionalitate gravă şi organizată", cum sunt traficul de droguri şi de persoane, indică raportul, ce descrie un tablou îngrijorător al tehnologiei ca "facilitator primar" al încălcărilor legii.

O sursă majoră de îngrijorare a devenit aşa-numitul "ransomware", care blochează computerul unei persoane sau al unei companii până la plata unei răscumpărări.

Europol constată însă că şi infracţiuni "tradiţionale" se bazează tot mai mult pe noua tehnologie, aşa cum se întâmplă în cazul folosirii dronelor pentru traficul de droguri sau a reţelelor de socializare de către bande de hoţi din locuinţe.

Potrivit Europol, în prezent se află sub anchetă în jur de 5.000 de grupări infracţionale internaţionale, cu membri din peste 180 de state.

Traficul de droguri continuă să genereze cea mai profitabilă piaţa neagră din UE, cu venituri anuale de circa 24 miliarde de euro.

De asemenea, au crescut profiturile din traficul de persoane, în contextul conflictelor şi tulburărilor din Orientul Mijlociu şi din Africa, care au determinat un număr record de persoane să încerce să ajungă în Europa, în 2016 înregistrându-se 510.000 de intrări ilegale în UE.

"Aproape toţi migranţii ilegali care ajung în UE pe aceste rute folosesc, la un moment dat în timpul călătoriei, serviciile oferite de reţele infracţionale", mai relevă raportul Europol despre crima organizată, publicat din patru în patru ani.