Un studiu realizat la nivel global de McKinsey Institute cu titlul înspăimântător „Mai săraci decât părinţii lor: Veniturile scad sau sunt staţionare în economiile avansate”, aruncă puţină lumină asupra mecanismelor care generează acest fenomen, relatează Fortume, citat de Business Magazin.

Conform studiului, veniturile în stagnare sau chiar regres nu sunt caracteristice doar pieţei SUA, ci în ţări din întreaga lume; adică în ţările dezvoltate din întreaga lume.

Studiul arată cum 70% dintre gospodăriile din 25 de ţări din întreaga lume au constatat un declin al câştugurilor pe parcursul ultimului deceniu.

Aceste date vin sunt completate de informaţia că în deceniul anterior celui în care au intervenit scăderi ale câştigurilor, doar 2% dintre gospodării au constatat acest fenomen. Astfel, conform autorilor studiului, în perioada 1993-2005, mai puţin de 1 milion de persoane din cele 25 de ţări dezvoltate au constatat o reducere a câştigurilor, această cifră pur şi simplu a explodat în perioada care a urmat, ajungând la circa 580 de milioane de oameni în perioada 2005 – 2014.

Concret, o parte importantă a oamenilor din întreaga lume se aşteptau ca situaţia lor financiară să se îmbunătăţească şi să poată transmite generaţiilor viitoare o avere mai mare decât primiseră ei. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, au intervenit frustrările. Nu e nicio surpriză, în acest context, că votanţi bogaţi din lumea întreagă se lasă seduşi de promisiunile politicienilor cu orientări radicale.

Indiferent care ar fi soluţiile politicienilor din diverse ţări de-a lungul lumii, studiul realizat de McKinsey arată, negru pe alb, că există o problemă de anvergură la nivel mondial: alegătorii sunt supăraţii, iar extremiştii câştigă teren.