Potrivit înaltului oficial citat, noul ordin prezidenţial va menţine interdicţia de acces în SUA timp de 90 de zile impusă cetăţenilor din şase ţări majoritar musulmane, şi anume Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen. Irakul a fost scos de pe lista ţărilor cuprinse în documentul iniţial, emis la 27 ianuarie, deoarece guvernul de la Bagdad a impus noi proceduri de verificare şi datorită cooperării cu SUA în combaterea militanţilor Statului Islamic, notează Agerpres.

Sursa de la Casa Albă citată de Reuters a mai menţionat că noul ordin executiv ce urmează să fie semnat luni de preşedintele republican va asigura că zeci de mii de persoane din ţările vizate ce au reşedinţă legală permanentă în SUA nu vor fi afectate de restricţiile de călătorie.

Totodată, va fi stabilită o singură perioadă de 120 de zile de suspendare, după ce ordinul iniţial bloca intrarea în SUA a cetăţenilor din cele şapte ţări timp de 90 de zile, precum şi a tuturor refugiaţilor timp de 120 de zile. Acest termen îi va avea în vedere şi pe refugiaţii din Siria, al căror acces în SUA era interzis pe termen nedefinit în primul ordin.