Soldaţii de infanterie marină au descoperit corpul ostaticului sâmbătă seara pe o insulă izolată din arhipelagul Sulu, bază a combatanţilor Abu Sayyaf, situată la mai mult de 1.000 de kilometri de Manila, conform armatei.

Cadavrul lui Jürgen Kantner se află la morga unui spital militar din Sulu, iar autorităţile au indicat că pregătesc documentele necesare repatrierii.

Preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte, a prezentat marţi scuze pentru a nu-l fi putut salva pe septuagenarul german şi a afirmat că armata şi-a intensificat ofensiva contra grupării Abu Sayyaf în scopul salvării ostaticului.

În cursul ultimelor zile, 18 soldaţi au fost răniţi şi 14 luptători islamişti au fost ucişi în confruntările dintre armată şi Abu Sayyaf, potrivit militarilor.

Abu Sayyaf, care s-a specializat în răpiri în scop financiar, ar deţine încă cel puţin 19 străini şi şase ostatici filipinezi, notează AFP.

Gruparea jihadistă Abu Sayyaf l-a decapitat pe ostaticul german Jürgen Kantner, 70 de ani, după expirarea termenului dat de terorişti pentru a negocia punerea în libertate a celui răpit, informase luni poliţia filipineză, potrivit agenţiei EFE.

"Trebuie să găsim corpul, dar, potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, se confirmă", a precizat la acel moment Ronald dela Rosa, directorul Poliţiei Naţionale.

Abu Sayyaf reclama o sumă de 30 de milioane de pesos (600.000 dolari, 565.000 euro), până duminică după-amiaza, pentru a-l elibera pe Kantner, răpit în noiembrie anul trecut în apele statului malaezian Sabah, în vecinătatea sudului Filipinelor.

În timpul capturării lui Kantner, atacatorii au împuşcat-o mortal pe soţia germanului, al cărei cadavru a fost găsit de autorităţile filipineze pe 7 noiembrie pe iahtul cu care călătoreau cei doi.

Gruparea Abu Sayyaf şi-a intensificat activitatea în ultimul an prin răpirea a zeci de persoane în apele din sud-estul Filipinelor şi nord-estul Malaeziei, multe dintre acestea lucrând pe ambarcaţiuni care navigau în zonă.

Abu Sayyaf, care a jurat credinţă grupării Stat Islamic, i-a decapitat, între aprilie şi iunie anul trecut, pe canadienii John Ridsdel şi Robert Hall, după ce negocierile de eliberare au eşuat.