Şase răniţi şi cinci arestări după ciocnirile din faţa consulatului turc la Bruxelles

Şase răniţi şi cinci arestări după ciocnirile din faţa consulatului turc la Bruxelles
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 31.03.2017 15:41
Şase persoane au fost rănite şi cinci au fost arestate în urma ciocnirilor violente produse joi în faţa consulatului Turciei la Bruxelles între susţinători şi oponenţi ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri Parchetul local, transmite AFP.

Patru persoane 'au fost private de libertate şi puse la dispoziţia Parchetului, urmând a fi interogate în cursul zilei de vineri', au indicat autorităţile.

'O a cincea persoană a fost privată de libertate, dar a trebuit să rămână în spital din cauza rănilor suferite. Ea va fi audiată atunci când starea de sănătate i-o va permite', adaugă Parchetul din Bruxelles.

Incidentele au izbucnit joi, în jurul orei locale 16:00 (14:00 GMT), când în faţa clădirii s-au adunat în jur de 150-200 de persoane. 'Au fost schimbate lovituri între mai multe persoane, inclusiv cu ajutorul unui cuţit şi al unui drug de fier. Există cinci răniţi printre autorii presupuşi ai loviturilor', a comunicat Parchetul.

Poliţia a reuşit să restabilească ordinea după mai multe ore de tensiuni.

O sexagenară care a încercat să se interpună între protagonişti a fost rănită şi se află în continuare în spital.

Incidentele au survenit în contextul începerii procesului de votare pentru cetăţenii turci rezidenţi în Turcia, care îşi pot exprima opţiunile, între 27 martie şi 9 aprilie, la consulatele din Bruxelles şi Anvers, în cadrul referendumului privind extinderea prerogativelor prezidenţiale.

Într-un mesaj pe Twitter, premierul belgian Charles Michel a condamnat 'cu fermitate' violenţele de joi, precizând că guvernul său va demonstra 'toleranţă zero faţă de altercaţiile având legătură cu referendumul din Turcia' din 16 aprilie.

Potrivit NavBel, o organizaţie ce reprezintă comunitatea kurdă din Belgia, incidentele au fost provocate de 'un grup de patru belgiano-turci care a atacat cu cuţitul belgiano-kurzi care veniseră să voteze pentru referendumul din Turcia'.

Campania pentru acest referendum a creat grave tensiuni între Ankara şi mai multe state europene, după ce acestea le-au interzis unor miniştri turci să participe la adunări pe teritoriile lor.

Aceasta nu a fost prima oară când au izbucnit incidente între turci şi kurzi la Bruxelles, la 17 noiembrie o manifestaţie prokurdă la care participau mii de persoane degenerând în altercaţii.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI