Demonstraţia va avea loc cu un an înainte de o alegerile prezidenţiale din Rusia şi la o săptămână după cel mai mare protest antiguvernamental din ultimii ani încheiat cu sute de arestări, între care şi arestarea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi.

Organizatorii protestului de duminică se descriu online drept 'oameni tineri şi studenţi obişnuiţi de la Moscova' şi spun că nu au nicio legătură cu Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de 15 zile pentru rolul său în organizarea protestelor din 26 martie.

Până vineri după-amiază, circa 2.000 de persoane s-au înscris online pentru a participa la protestul studenţilor, despre care autorităţile afirmă că este ilegal deoarece iniţiatorii săi nu au cerut permisiunea pentru organizarea sa sau nu căzut de acord cu acestea în legătură cu locaţia sau momentul în care are loc demonstraţia.

O copie a unei scrisori a biroului procurorului general către autoritatea de reglementare a comunicaţiilor, Roskomnadzor, a fost publicată online vineri, în care se cere blocarea accesului la cinci pagini de Internet, despre care se afirmă că fac apel la 'dezordine' şi 'activităţi extremiste'.

Trei din cele cinci pagini de Internet au fost blocate vineri după-amiază.

Preşedintele Vladimir Putin, care este aşteptat să candideze pentru un al patrulea mandat de preşedinte anul viitor, a criticat joi protestele antiguvernamentale, spunând că orice persoană care a încălcat legea trebuie pedepsită.